Szavazótáborok demográfiája

2010.04.02. 10:36 fenektibi

A Mandiner volt olyan kedves, és megosztotta az általuk készített felmérés részletes adatait. Bárki letöltheti, és kedvére elemezheti. Az elsődleges és másodlagos preferenciák összefüggéseiről írnak ők, de számomra még ennél is érdekesebbek a demográfiai adatok.

Legutóbb azt írtam, hogy "A magyar társadalom alsó ötödét némi leegyszerűsítéssel két részre oszthatjuk: cigányokra és Jobbik-szavazókra." És hogy az LMP szerint az ő nagy arányú munkanélküliségük, az ő szegénységük, az ő képzetlenségük, az ő kilátástalanságuk a mai Magyarország talán legsúlyosabb problémája.

Kérdés, hogy a Mandiner-felmérés visszaigazolja-e, hogy a Jobbik fő bázisa ez az alsó 20%?

Mivel internetes felmérésről van szó, a minta már akkor is torz lenne, ha véletlenszerűen lettek volna kiválasztva a megkérdezettek. Éppen ezért az egyes pártok támogatóinak jellemzőit kizárólag az átlagtól való eltérésük szerint érdemes nézni. Vagyis önmagában nem jelent semmit, hogy x% nő támogatja valamelyik pártot, az viszont igen, hogy az átlagnál kétszer annyian.

Nézzük először a Jobbikot. Kiugróan kevés női szavazójuk van. Mivel az emancipáltság mértéke összefügg a jövedelmi helyzettel, a lakóhellyel, a végzettséggel, feltehetőleg arról van szó, hogy az ő köreikben a politizálás inkább férfiszerep, a nők kevésbé nyilvánítanak véleményt. Budapesten alul-, a nem megyeszékhely városokban és a községekben felülreprezentáltak. Regionálisan egyértelműen Észak-Magyarország a bázisterület, ami nem meglepő az EP-választások alapján, ami viszont eltér az akkori eredményekről: a valamennyire kiemelkedő Közép-Dunántúl, és az átlagos Észak-Alföld (az EP-választáson ez utóbbi volt a másik jobbikos régió). Életkorban átlagosak, bár a 30-39 közöttiek az átlagnál kevesebben vannak. Végzettség szempontjából a 8 általánost, szakmunkásképzőt és a középiskolát végzettek vannak az átlagnál többen, a felsőfokú végzettségűek kevesebben. Foglalkozásban a fizikai dolgozók, a munkanélküliek és érdekes módon a vállalkozók/vezetők vannak átlag feletti arányban a Jobbik-táborban. Persze az egymillió Bt országában a vállalkozó elég sokmindent jelenthet. Az egy háztartásban élők száma alapján nincs jelentős szórás a szavazótáborok közt, de a Jobbik kétségkívül a maximum. És végül, egy főre eső jövedelemben átlagon aluliak (egy háztartásra eső jövedelemben is).

Ez alapján visszaigazolódott, hogy a Jobbik-tábor az átlagnál szegényebb, képzetlenebb, több a munkanélküli és a fizikai dolgozó köztük, és többen élnek falvakban ill Észak-Magyarországon. Ezek mind olyan tényezők, amik rontják az életesélyeket, a kitörés lehetőségét a szegénységből. Ami összefügghet a pártválasztásukkal, és megerősíti azt is, hogy "Ma politikai karriert lehet csinálni azzal, ha az ember etnikai alapon szembeállítja egymással Magyarország szegényeit, és az alsó középrétegek egzisztenciális fenyegetettségéért a cigányságot kiáltja ki bűnbaknak." (LMP-program 11.o.)

De ha már megvannak az adatok, nézzük meg a többi pártot is. Az üres mezők mindig azt jelentik, hogy nincs jelentős eltérés az átlaghoz képest. A Fidesz-tábor minden szempontbóli átlagossága annak köszönhető, hogy ők adják a többséget, így definíció szerint ők az átlag.

  Civil Mozgalom Fidesz Jobbik LMP MDF MSZP
Nem     férfi    
Település egyéb város   egyéb város,
község
Budapest   megyeszékhely
Régió D-Alföld,
É-Mo,
Kö-Dunántúl
  É-Mo,
Kö-Dunántúl
Kö-Mo D-Alföld,
Ny-Dunántúl
D-Dunántúl,
Kö-Mo
Életkor idős,
40 fölött
    fiatal,
18-29
fiatal,
18-24
idős,
40 fölött
Végzettség felsőfokú   8 általános,
középfokú,
szakmunkás
  felsőfokú  
Foglalkozás gyed/gyes,
nyugdíjas,
vállalkozó/vezető
  fizikai dolgozó,
munkanélküli,
vállalkozó/vezető
diák/hallgató diák/hallgató fizikai dolgozó,
nyugdíjas,
vállalkozó/vezető
Jövedelem     szegény   gazdag  

komment

Címkék: jobbik demográfia

süti beállítások módosítása