Kire lehet szavazni?

2010.03.24. 13:23 fenektibi

Most, hogy nagyjából lezárultak a jelölt- és listaállítások, végre kicsit tisztábban lehet látni az MDF és az LMP esélyeit. Az MDF-nek 17 (Nógrád, Somogy és Vas kiesett), az LMP-nek 20 területi listája van, vagyis a listás szavazáson az MDF-re a válaszópolgárok 92%-a, az LMP-re a 100%-a szavazhat. Más megközelítésben az MDF-nek 5,4%-ot kell elérni, hogy bejusson, az LMP-nek csak a szokásos 5%-ot.

Ezen a térképen (forrás: Lakatos Gergő via Török Gábor) az MDF-es és LMP-s egyéni jelöltek láthatók:

Budapesten LMP-s többség, vidéken megyénként eltérő.

Ebben a táblázatban pedig (forrás: kiszol via Török Gábor) részben adatok, részben becslések szerepelnek:

Az MDF Fejér-, Győr-, Hajdú- és Komárom-megyében erős, az LMP pedig Budapesten, Baranya-, Heves-, Komárom- és Pest-megyében. Összességében az LMP egy hangyányit erősebb, de ha figyelembe vesszük a tavalyi EP-választáson az MDF-es és LMP-s szavazók országos megoszlását, akkor ez az előny megnő: 57,7% az LMP-nek, 52,2-52,8% az MDF-nek (Csapody-tól függően). [A térkép és a táblázat még akkor készült, amikor az MDF-nek volt Nógrád megyei listája, azóta ez jogerősen nincs.]

Ezek persze nagyon érdekes számok, de ne feledjük, hogy mindkét párt a területi listás szavazatokra nyomul (ott kell az 5% (illetve az MDF-nek 5,4%)). Arról pedig inkább csak sejtéseink lehetnek, hogy egy ilyen választáson, ilyen választékkal, mit is csinálnak azok, akik szívük szerint az MDF-re/LMP-re voksolnának, de nem indul náluk egyéni jelölt. Sok elemző készpénznek veszi, hogy a választók nem tudnak/akarnak szavazatmegosztani. De azért nem vennék rá mérget, hogy a liberális értelmiség, aminek jelenleg nem nagyon van normális (lásd: Bokros, lásd: LMP-program) alternatívája ezen két párt mellett, képtelen lenne területi listán az MDF/LMP-re szavazni, egyéniben meg senkire. Mégis mit csinálna helyette?

komment

Címkék: választás mdf jelöltek lmp

süti beállítások módosítása