Tartalmi intro

2010.01.30. 15:56 fenektibi

Arról fog szólni ez a blog, hogy az MDF-re vagy az LMP-re szavazzak-e most tavasszal? Az MDF nagyjából a bokrosi fordulat óta jön szóba, az LMP pedig amióta ismerem. Ez így persze egyéni szoc problem, úgyhogy általánosítsunk úgy, hogy kire szavazzon a liberális értelmiség? Amibe persze egyből bele lehet kötni, hogy miért pont ezekre, vagy miért csak ezekre. Egyrészt mert két lehetőséget könnyebb összehasonlítani, mint sokat. Másrészt... vegyük végig a többi opciót.

A teljes választék: Fidesz, MSZP, Jobbik, MDF, LMP, érvénytelen, otthonmaradás. Oké, elvileg van még pár, de ne legyünk telhetetlenek, nem kell minden eshetőséget lefedni.

Fidesz

A Fidesz el fogja érni az 50%-ot, akár a listás szavazatokat, akár a mandátumokat nézzük. Innentől kezdve nem oszt, nem szoroz, hogy a(z 1-10%-ra tehető) liberális értelmiség rászavaz-e vagy sem. Max az a kérdés, hogy lesz-e kétharmaduk, és hogy ennek érdekében vagy ez ellen hova kell szavazni? De erről majd az MSZP-nél.

Egy dolgot azonban jó lenne nem elfelejteni. Orbán Viktor, az Ember, aki Sohasem Hazudott, természetesen hazudik. Nem feltétlenül és mindig személy szerint, hanem a pártján keresztül. Csak meg kell nézni a Jövőképet, a kiszivárgott terveket és a freudi elszólásokat, aztán összevetni a nyilvános (és hangos) kommunikációval. Lásd mondjuk svéd modell vagy ingatlanadó. Akik utálják Viktort, azok egyrészt azt mondják, hogy ő aztán sosem fog reformokat csinálni, hiszen milyen populista faszságokat mond már. Másrészt meg kiröhögik a sohasem hazudott duma miatt. De hát tegyük már össze a kettőt! Az Őszödi Beszéd minden hazugsága ellenére sok igazságot tartalmaz. Nem csak Gyurcsányról személyesen, hanem a mai magyar politikáról általában. Egy dolog a választási program, és egy másik a kormányprogram, hogy Urbán Lászlóról is megemlékezzünk.

Vagyis aki 2002 és 2006 után is képes Orbántól való félelmében szavazni, az gondolkodjon már el egy picit! Orbán hazudik, és ennek csak örülhetünk, mert nem lesz vele semmi gond. Legalábbis nem nagyobb, mint az elmúlt két ciklus kormányzásával volt.

MSZP

Azt hinné az ember nyolc ilyen év után, hogy ez már nem is kérdés. Erre jön Miklósi Gábor, és befogott orral, halkan anyázva az MSZP-re szavaz. A Fideszről először azt mondja, "fogalmunk sem lehet, mit tesznek majd kormányra kerülve", és ezért nem jók, aztán egy bekezdéssel arrébb már folytatják/elkezdik a szigort/reformokat, ettől hiteltelenné válnak, és ezért nem jók. Utóbbi érvről annyit, hogy az MSZP-vel szemben a Fidesznek 1. nem a nyugdíjasok és inaktívak a szavazói (vö. nyugdíjas-holokauszt), 2. párton belül nincs ellenzék (az MSZP-ben csak az van), 3. lehet utálni az exmunkásőr komcsikat, de a hídfoglalás és a székházfelgyújtás nem a műfajuk. Szóval ha át akarnak nyomni valamit, azt át tudják nyomni.

Egy másik alternatívát is hasonlóan meggyőzően zár ki Miklósi: "Az LMP-re többnyire azok a jó szándékú és naiv emberek szavaznak, akinek fogalmuk sincs a politika működéséről." Mondjuk ezzel az érvvel 1990-ben az MSZ(M)P-re kellett volna szavazni. Nem? Egy másik vicces érv a "meglepően nyitott sajtó" [ez itt 3 külön link].

Jobbik

A Jobbik az a párt, aminek nem csak programja van (88 oldalas, bizony), hanem kormány-, sőt államfőjelöltje is. Az előszókat olvasva egyébként ég és föld a különbség kettejük közt, utóbbi javára. Azzal együtt, hogy neki köszönhető, hogy a cigánybűnözést, mint kriminológiai terminus technicust próbálják meg előadni. Ennek némileg ellentmond, hogy "a Jobbik – történelmi áttörést hozva – kimondta és kimondja, amit mindenki tud". Nehéz ugyanis elképzelni, hogy amit mindenki tud, az egy kriminológiai szakkifejezés, és nem annak vulgáris megfelelője (vagyis hogy a cigányok lopnak). Arról nem beszélve, hogy ha "speciális kezeléssel" lépünk fel egy-egy csoportra jellemző bűnelkövetési módokkal szemben, akkor miért marad ki a fehérbűnözés, mint például az állami vagyon szétlopása, amit legalább olyan kizárólagossággal fehérek követnek el, mint a szinesfémtolvajlást a cigányok? De ezt a kérdést már Bede Márton is felvetette.

Nem érdemes végigmenni az egészen, ezért csak egy liberális szempontból fontos téma, az antiglobalizmus és autarkia kérdése. A 25. oldalon még az egyik legnagyobb megőrzendő érték az ivóvízkincsünk, a 74. oldalon már eladnák az araboknak kilóra (hektoliterre). Az energiafüggetlenség jegyében atomenergiában nyomulnánk (plusz pont!), mindezt természetesen a hazai uránkészletre alapozva, csak épp lemaradt két olyan fázis, a dúsítás és a hulladékelhelyezés, amikben (főleg az előbbiben) 100%-ig a külföldre vagyunk utalva. Slusszpoén, hogy még a nyíltforráskódú szoftverek (újabb plusz pont!) melletti legfőbb érv is a nemzeti önállóság. Kicsit copy-paste-szagú program, erőteljes vörös farokkal. (Pont, mint Hegyi Gyula, aki kétszer is becsempészte a "kisemberek" szót a Tobin-adóról szóló nyilatkozatába.)

érvénytelen

"Mindenkinek a kurva anyját." Ezen nincs mit magyarázni. Max egy megjegyzés és egy kérdés. A megjegyzés annyi, hogy a szavazatszámláló bizottságokban jóval nagyobb arányban ülnek lelkes konkrét párt- vagy általános demokáciarajongók, mint korrupt politikusok. Legyünk tehát kulturáltak. A kérdés pedig az, hogy amíg az érvénytelen szavazatok belül maradnak a statisztikai hibahatáron, addig nem kényelmesebb otthon maradni?

otthonmaradás

"A szavazás elmulasztása olyan tabu Magyarországon, mint a leánygyermekünkkel folytatott szenvedélyes pásztoróra. Hiába követi el olykor a társadalom legalja, jobb családban az ilyesmi egyszeruen elképzelhetetlen..." Ez a cikk 2006-ban jelent meg először a Matula Magazinban, aztán az Indexen. Engem akkor tökéletesen meggyőzött, hogy egy olyan országban, ahol a legkisebb rossz Szekeres Imre, Kovács Kálmán, Mikola István és Herényi Károly, ott nem, hogy nem kell, de nem is szabad a legkisebb rosszra szavazni.

Ezután jött be a Lehet Más a Politika, aminek a fő állítása, hogy lehet más a politika, és akkor nem kell majd a legkisebb rosszra szavazni, vagy otthon maradni. Bokros megjelenése szintén egy ilyen reményt csillantott meg.

 

Aki nem akadt el a fenti opciók valamelyikén, annak maradt kettő: az MDF és az LMP. Mivel ez a blog témája, erről hosszabban majd a következő poszt(ok)ban.

komment

Címkék: intro mszp fidesz mdf jobbik lmp

süti beállítások módosítása