Hogyan szavazz egyszerre több pártra?

2010.02.22. 23:43 fenektibi

Bár most még csak az ajánlócédulák gyűjtésénél tartunk, már van olyan barátom, akiben felmerült, hogy jó, jó ez az LMP, de mi van, ha nem lesz meg az 5%, akkor ő inkább az MSZP-re szavaz. Lehet ezen szörnyülködni, de hátha (biztos, hogy) nincs egyedül. (Azt a barátomat most inkább hagyjuk, akinek a teljes preferencia-rendezése: LMP, MDF, Jobbik, otthonmaradás.)

Úgyhogy akkor vegyük végig az összes kombót, ahol az egyik szavazat az LMP-re, a másik egy másik pártra megy.

De előbb a választási rendszerről röviden. Minden embernek két (három) szavazata van, ami három (négy) helyen befolyásolja az eredményt:

  • egyéni jelöltek/első forduló: az abszolút győztes bekerül a parlamentbe, a többinek a töredékszavazata megy az országos listára; ha nincs abszolút győztes, akkor az első három megy a következő fordulóba, a többinek a töredékszavazata az országos listára
  • egyéni jelöltek/második forduló: a győztes megy a parlamentbe, a vesztesek első fordulóbeli töredékszavazata az országos listára
  • területi listás jelöltek/egyetlen forduló: akinek megvan az 5%, az kap közvetlenül területi listás mandátumokat, plusz egy kevés (néha negatív) töredékszavazat innen is átmegy az országos listára; akinek nincs meg, az beszopta
  • országos listás jelöltek/nincs róluk szavazás: a töredékszavazatokból részesülnek, feltéve, hogy megvan területi listán az 5%

Fidesz-LMP (egyéni: LMP, listás: Fidesz)

Az egyéni választókerületek döntő többségében tuti, hogy a Fidesz fog győzni. Vagyis ha az LMP-vel szimpatizáló kisebbségbe tartozol, akkor nyugodtan voksolj az LMP egyéni jelöltjére. Ha meglesz az 5%-uk a területi listákon, akkor jól fog jönni az a plusz töredékszavazat az országos listán, ha nem, akkor sem vesztesz sokat. A feles-kétharmados Fidesznek ugyanis jóval kevesebbet nyom a latban az országos lista, főleg, hogy az egyéni tarolás miatt innen szinte nem is lesz mandátumuk. Ha netán a Török Gábor-féle 18 "nagyonbalos" választókerület egyikében laksz, még akkor is érdemes az első fordulóban az LMP egyéni jelöljére szavaznod, mert még ezekben a "nagyonbalos" körzetekben is csak a második fordulóban fog eldőlni a mandátum sorsa, amikor úgyis a Fidesz jelöltjére voksolsz.

MSZP-LMP (egyéni: MSZP, listás: LMP)

Az előzőből következik az is, hogy az MSZP számára kifejezetten jelentős lesz az országos lista, hiszen jó eséllyel mindegyik (vagy majd' mindegyik) egyéni jelöltje elbukik. Vagyis itt pont a fordított kombót lehet eljátszani: egyéniben szavazol az MSZP-s jelöltre, területi listán az LMP-re. Ha meglesz az LMP 5%-a, akkor mindkét szavazatod hasznosul (MSZP országos és LMP területi mandátumként), ha nem, akkor csak az egyik vész el. Ha fordítva csinálod, akkor szintén egy vagy két szavazatod hasznosulhat (MSZP területi biztos, LMP országos talán), csak épp az LMP-nek adott szavazatod esélyei csökkennek, hiszen nekik az 5% komoly akadály.

Jobbik-LMP (egyéni: Jobbik, listás: LMP)

A Jobbik egyéniben még az MSZP-nél is kevesebbet ér el. Mármint konkrétan mandátumot nem fognak így szerezni. Töredékszavazatot annál többet. Másrészt területi listán szinte biztos, hogy meglesz az 5%-uk. Éppen ezért az MSZP-s érvelés érvényes itt is. Egyéniben szavazz a Jobbikos jelöltre (így adsz nekik országos mandátumot), területi listán az LMP-re (így hozzájárulsz az 5%-ukhoz).

MDF-LMP (egyéni: A/B, listás: C/D, ahol A!=B, C!=D, A,B,C,D eleme {LMP,MDF}, a perjel pedig téged és a bevont partneredet választja el)

Ha létezne ilyen kombináció, akkor erre a blogra semmi szükség nem lenne. Csakhogy nem nagyon létezik. Mindkét párt totál ugyanolyan helyzetben van, már ami a választásokat illeti. Egyéniben nulla mandátum várható, területi listán pedig komoly harc lesz az 5%-ért. Mivel ezt a szimmetriát nem töri meg semmi, a két lehetséges kombó között ilyen alapon nem lehet dönteni. Úgyhogy amit tehetsz:

  • Vagy bevonsz másvalakit is a szavazatmegosztásba: valahogy ráveszed, hogy a két párt közül arra szavazzon, amelyikre te nem (sok kombó van, lásd az ABCD-s felírást, bármelyik jó) (javasolt módszer az érzelmi zsarolás, mert az erőszakot és a megvesztegetést általában rossz néven veszik a barátok, családtagok) (az érzelmi zsarolást is, csak annak nehezebb ellenállni)
  • Vagy bevonod saját magadat egy párhuzamos univerzumban: feldobsz egy pénzérmét (vagy Schrödinger macskáját), és ha fej(re esik), akkor az LMP-re voksolsz, ha írás, akkor az MDF-re (a pénzfeldobással keletkező párhuzamos világban az ottani saját magad írást dob és az MDF-re szavaz, amikor te itt fejet, és fejet dob és az LMP-re szavaz, amikor te itt írást) (a macskának meg mindegy, úgyis kilenc élete van)

komment

Címkék: mszp fidesz szavazás mdf jobbik rendszer schrödinger választási lmp szavazatmegosztás

süti beállítások módosítása